Tego nie rób żeby nie zarazić się bakterią Listeria

Art. Sponsorowany

Jeśli chcesz uniknąć bakterii Listeria - a wierz nam, że chcesz - eksperci zalecają, by wiedzieć, jakie produkty mogą być skażone, sprawdzać etykiety i czyścić miejsca, w których przechowywana jest żywność.

Co roku około 1600 osób choruje z powodu zakażenia Listerią, znanego jako listerioza, a około 30% chorych umiera. To sprawia, że Listeria jest trzecią co do ważności przyczyną śmierci z powodu chorób przenoszonych przez żywność.Ten rodzaj bakterii częściej powoduje poważne zakażenia u małych dzieci i osób w ciąży (może powodować poronienia i śmierć płodu), z osłabionym układem odpornościowym lub w wieku powyżej 65 lat.

Czym jest Listeria i jak dostaje się do żywności ?

Listeria nie jest podobna do innych zarazków, ponieważ może się dobrze rozwijać w niskich temperaturach panujących w lodówce, a nawet przetrwać w zamrażarce. Zarazki te są szeroko rozpowszechnione w środowisku, w którym przetwarzana jest żywność. Mogą się namnażać i w końcu doprowadzić do choroby z powodu nieefektywnego czyszczenia i warunków sanitarnych, złych warunków w sprzęcie oraz środowiska o niskiej wilgotności lub niskiej zawartości tlenu w żywności. https://esomed.pl/zycie-na-wysokim-poziomie-cholesterolu-i-trojglicerydow-szkodzi/

Oto żywność i napoje, w których częściej występują Listeria

Ogniska choroby są często związane z niepasteryzowanym mlekiem i serami, lodami, wędlinami oraz surowymi lub przetworzonymi warzywami i owocami.

Oto, co należy wiedzieć i jak przechowywać produkty, aby uniknąć zakażenia.

Jeśli pijesz niepasteryzowane mleko, musisz wiedzieć, że prawdopodobieństwo zakażenia Listerią jest od 50 do 160 razy większe niż w przypadku mleka pasteryzowanego, co czyni je najbardziej ryzykownym produktem do jedzenia i picia. Niepasteryzowane produkty mleczne, w tym sery miękkie, lody i jogurty, również mają większe szanse na wywołanie choroby. Sprawdzaj etykiet na produktach mlecznych i upewnianie się, że jest na nich napisane „wyprodukowano z pasteryzowanego mleka”. Jednak mleko pasteryzowane może być również skażone w wyniku niehigienicznych warunków podczas przetwarzania.

Surowe owoce i warzywa

Jedną z najpoważniejszych epidemii Listerii w USA były skażone kantalupy, które w 2011 roku doprowadziły do 143 hospitalizacji i 33 zgonów. Ogniska chorób związane ze świeżymi produktami, w tym owocami i warzywami, zaczynają się od środowiska uprawy, przetwarzania i sprzedaży detalicznej. Gleba, woda, przechowywanie, drogi i zabudowa miejska to miejsca, w których udokumentowano występowanie Listerii podczas produkcji.

Mięso i wędliny

Listeria może łatwo rozprzestrzeniać się wśród żywności na blatach, krajalnicach, powierzchniach i rękach. Zalecamy oddzielanie mięsa od innych produktów, przyborów kuchennych i powierzchni, na których znajduje się żywność. Ponadto mycie rąk przed i po przygotowaniu jedzenia jest ważne dla ochrony przed zakażeniem. Aby bezpiecznie przechowywać produkty, wędliny powinny być szczelnie zamknięte i nieotwarte przez okres nie dłuższy niż dwa tygodnie w lodówce. Otwarte produkty nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż trzy do pięciu dni esomed.pl

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.