Sprawdź, jak przyrządzić łososia pieczonego z warzywami

Art. Sponsorowany

Ryby morskie, takie jak łosoś ze względu na właściwości prozdrowotne powinny często pojawiać się w jadłospisie. Łosoś zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, które bardzo korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Jeśli szukasz inspiracji na potrawę z wykorzystaniem łososia, sprawdź nasz przepis na łososia pieczonego z warzywami.

Łosoś – właściwości prozdrowotne

Ryby i owoce morza zajmują ważne miejsce w piramidzie zdrowego żywienia. Zawierają pełnowartościowe białko, które pełni funkcje strukturalne, budulcowe i odpowiada za regenerację tkanek. Rola białka wiąże się ze wsparciem układu immunologicznego i tworzeniem przeciwciał biorących udział w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Łosoś jest ważnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Szczególną rolę odgrywają kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym odporność. Dodatkowo obecność witamin i minerałów oraz związków o działaniu antyoksydacyjnym stawia łososia jako produkt o wysokiej wartości odżywczej, dlatego zalicza się go do tzw. superfoods.

Łosoś dzięki koncentracji składników odżywczych wpływa korzystnie na:

– pracę mózgu;
– układ nerwowy;
– układ odpornościowy;
– układ kostno-stawowy;
– stan skóry, włosów i paznokci;
– płodność i zdolności prokreacyjne;
– gospodarkę lipidową;
– redukcję stresu oksydacyjnego;
– układ sercowo–naczyniowy.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są wysoce pożądane u kobiet ciężarnych, osób z chorobami serca i układu krążenia. Dzięki temu, że obniżają stężenie cholesterolu całkowitego oraz lipoproteiny frakcji LDL redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych i tym samym ograniczają występowanie incydentów kardiologicznych jak zawał mięśnia sercowego, czy udar.

Łosoś na stole – co można z niego zrobić?

Łosoś to ryba bardzo chętnie wybierana przez konsumentów nie tylko ze względu na wyjątkowy i oryginalny smak, ale też na łatwość i różnorodność sposobów obróbki kulinarnej.

Łosoś na naszych stołach może występować jako:

– łosoś surowy (tatar, czy dodatek do sushi, sashimi);
– łosoś pieczony lub grillowany;
– łosoś wędzony na zimno lub na gorąco;
– dodatek do past do smarowania pieczywa;
– dodatek do makaronów;
– jeden ze składników zupy rybnej,
– wędlina z łososia (kiełbaski, parówki).

Każdy, nawet początkujący kucharz doskonale poradzi sobie z przygotowaniem dania nawet o wyższym poziomie trudności, ze względu na to, że potrawa z wykorzystaniem łososia zawsze się uda. Zaleca się sięganie po ryby z dobrego i sprawdzonego źródła. Warto sprawdzić, czy łosoś posiada certyfikat ASC, co oznacza, że jest on hodowany z poszanowaniem fauny i flory akwenów wodnych.

Łosoś pieczony z warzywami – sprawdzony przepis

Pieczony łosoś z warzywami to chyba najczęściej wybierana forma obróbki kulinarnej tej królewskiej ryby. Łosoś w papilocie brzmi egzotycznie, natomiast jego wykonanie jest już dużo bardzo przyziemne.

Z kolei drugie proponowane danie przeniesie Cię do odległej Azji, dzięki lekko słodkiemu sosu w połączeniu z aromatem limonki, kolendry i oleju sezamowego – oto łosoś teriyaki.

Łosoś pieczony w sosie Teriyaki z makaronem i warzywami

Składniki:
Filet z łososia świeży;
Makaron chiński jajeczny – 1 opakowanie;
Sos Teriyaki – 100 ml;
Groszek cukrowy – 200 g;
Dynia piżmowa – ½ szt.;
Czerwona cebula – 1 szt.;
Papryka – 2 szt.;
Sos sojowy – 3 łyżki;
Olej sezamowy – 1 łyżka;
Świeża kolendra – pęczek;
Limonka – 1 szt.

Sposób przygotowania:

1. Pokrój łososia w symetryczne kawałki, posmaruj sosem Teriyaki i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

3. Umyte, obrane warzywa pokrój na większe kawałki i smaż na oleju sezamowym przez 2-3 minuty na silnie rozgrzanej patelni lub woku.

4. Następnie dodaj do warzyw ugotowany makaron i dusimy jeszcze przez chwilę, aby składniki dobrze się wymieszały.

5. Makaron z warzywami wykładamy na talerze, układamy upieczonego łososia, posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny.

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.

Grill gazowy