Uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim wzięli udział w projekcie Erasmus+ i odbyli staż w Nicei.
Podczas 2 – tygodniowego stażu zgłębiali tajniki kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej, szkolili również umiejętności z zakresu obsługi konsumenta i gościa hotelu. Zdobywali doświadczenie w nowych dla nich realiach, doskonaląc przy tym sprawność językową. Dzięki udziałowi w stażu młodzież uzyskała kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który służy zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji). To z kolei zagwarantowało jej otrzymanie międzynarodowych certyfikatów, m.in. dokumentu Europasss Mobilność, co sprawi, że uczestnicy projektu staną się bardziej konkurencyjni na krajowym oraz europejskim rynku pracy i łatwiej im będzie znaleźć pracę w wyuczonym zawodzie.
Pobyt w Nicei był nie tylko szansą na zdobycie zawodowego doświadczenia. Pozwolił również na kontakt z inną kulturą i integrację z tamtejszą społecznością.
Dzięki zgromadzonym przez praktykantów recepturom powstała elektroniczna miniksiążka kucharska „Łączy nas kuchnia czyli francuskie pyszności” oraz wiele prezentacji, przedstawiających m.in. miejsca stażu i wybitnych Polaków, którzy zamieszkiwali na Lazurowym Wybrzeżu.
Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.